Renginiai

Nėščiosios kviečiamos pasiskiepyti nuo sezoninio gripo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai primena, kad nėščiosios yra priskiriamos gripo rizikos grupėms ir kviečiamos pasiskiepyti nuo sezoninio gripo valstybės biudžeto lėšomis. Moksliniais tyrimais pagrįsta, kad nėščiųjų skiepijimas nuo gripo yra saugus ir efektyvus, ir apsaugo ne tik moteris, bet ir negimusį kūdikį, o motinos antikūnų dėka mažėja gripo infekcijos rizika ir ką tik gimusiems kūdikiams.

 

Nėščiųjų skiepijimo apimčių augimas – sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdys

Kviečiame  asmens sveikatos priežiūros įstaigas dalyvauti Pritaikytos nėščiųjų vakcinacijos nuo gripo programos įgyvendinimo veikloje ir aktyviai siūlyti nėščiosioms pasiskiepyti nuo sezoninio gripo.

Pritaikyta nėščiųjų vakcinacijos nuo gripo programa– tai Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuro inicijuota programa, kurios tikslas – didinti nėščiųjų skiepijimo nuo sezoninio gripo apimtis ir apsaugoti nėščiąsias bei jų būsimus kūdikius nuo gripo komplikacijų. 2015 m. Kaune projektas subūrė įvairių institucijų specialistus, mokslininkus, gydytojus, kurie dirbo siekdami  bendro tikslo. Tačiau didžiausią darbą atliko gydytojai, slaugytojai ir akušeriai, tiesiogiai bendraujantys su nėščiosiomis ir jų artimaisiais.

Programos įgyvendinimo dėka 2015-2016 m. gripo sezoną nėščiųjų skiepijimo nuo sezoninio gripo apimtys Kaune padidėjo daugiau kaip dešimt kartų. 2015-2016 m. sezoną Kauno mieste nuo gripo paskiepytos 107 nėščiosios, tuo tarpu per ankstesnį sezoną – vos 6.

Tęsiant bendradarbiavimą 2016 m. projekto veiklos vykdomos visoje Kauno apskrityje. Per pirmąjį skiepijimo nuo gripo mėnesį (rugsėjį) Kauno mieste paskiepytos 5 nėščiosios, nors valstybės biudžeto lėšomis įsigytą vakciną buvo gavusios vos keletas įstaigų.

 

Nėščiųjų skiepai nuo gripo – veiksmingiausia priemonė

 

2012 m. Pasaulio sveikatos organizacija nėščiąsias priskyrė prie gripo rizikos grupių, kurios turėtų būti skiepijamos pirmiausiai. Europoje kasmet pasiskiepija iki 65 proc. nėščiųjų, JAV pasiskiepija kas antra nėščioji. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad nėščiųjų skiepijimas nuo gripo apsaugo ne tik nėščiąją ir jos vaisių, bet ir būsimą naujagimį pirmuosius 5-6 jo gyvenimo mėnesius, iki to laiko, kai patį vaiką bus galima paskiepyti nuo gripo. Vaikus nuo gripo galima skiepyti tik nuo 6 mėn. amžiaus, o jauniausio amžiaus vaikams gripas yra itin pavojingas.

Nėščiąsias skiepyti nuo gripo būtina todėl, kad jos rizikuoja:

  • sunkiai susirgti gripu,
  • patekti į ligoninę,
  • patirti priešlaikinį gimdymą.

 

Nėščiosioms kyla didesnė gripo komplikacijų rizika lyginant su moterimis, kurios nesilaukia, ir yra viena pagrindinių vakcinacijos nuo sezoninio gripo rizikos grupių. Nėščiosios skiepijamos valstybės biudžeto lėšomis – joms už skiepus nuo gripo mokėti nereikia.

Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Kristina Rudžinskaitė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Kauno departamento
Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja
Tel. (8 37) 33 12 31
El. paštas: kristina.rudzinskaite@nvsc.lt