Renginiai

Lapkričio 18 d. Europos supratimo apie antibiotikus diena

Kasmet lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena jau antrus metus bendradarbiauja su Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta Pasaulio supratimo apie antibiotikus savaite. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas primena, kad antibiotikai yra labai vertingi vaistai ir jų efektyvumas turi būti išsaugotas.

Antimikrobinis atsparumas - atsakingi visi

Šios dienos tikslas – atkreipti dėmesį į teisingą antibiotikų vartojimą, įspėti, kad antibiotikai turi būti vartojami tik bakterinėms infekcijoms gydyti ir tik tada, kai juos paskiria gydytojas. Negalima dalintis turimais antibiotikais ir negalima pasilikti paskirtų antibiotikų kitam kartui.

Už antibiotikų veiksmingumo išsaugojimą atsakingi visi. Atsakingai vartojant antibiotikus galima padėti užkirsti kelią atsparių bakterijų vystymuisi ir išsaugoti antibiotikų veiksmingumą, kad juos galėtų vartoti ateities kartos. Todėl labai svarbu žinoti, kada dera vartoti antibiotikus ir kaip juos vartoti atsakingai. Keliose šalyse jau vykdytos sėkmingos visuomenės informavimo kampanijos padėjo sumažinti antibiotikų suvartojimą.

Mažinant atsparumą antibiotikams svarbus kiekvieno mūsų vaidmuo:

Pacientai

  • Vartodami antibiotikus vadovaukitės gydytojo nurodymais.
  • Kai įmanoma, saugokitės nuo infekcijos tinkamai pasiskiepydami.
  • Reguliariai plaukite rankas, nepamirškite tai išmokyti bei kaskart priminti ir savo vaikams, pavyzdžiui, nusičiaudėję ar nusikosėję, prieš liesdami kitus žmones ar daiktus.
  • Visada vartokite antibiotikus tik gydytojui skyrus, nevartokite „likučių” ar be recepto pirktų antibiotikų.
  • Paklauskite vaistininko, kur pašalinti likusius vaistus.

Gydytojai ir kiti sveikatos priežiūros specialistai, pvz., vaistininkai ir slaugytojai

  • Skirkite antibiotikus tik kai būtina, vadovaudamiesi pagrįstomis rekomendacijomis. Jei įmanoma, skirkite konkrečiai infekcijai gydyti reikalingą, o ne iš karto pradėkite gydymą plataus veikimo spektro antibiotiku.
  • Paaiškinkite pacientams, kaip malšinti peršalimo ir gripo simptomus, nevartojant antibiotikų.
  • Paaiškinkite pacientams, kodėl svarbu laikytis gydymo kurso, kai gydytojas skiria antibiotikus.

Atėjus šaltajam metų laikui, būtina nepamiršti, kad antibiotikai netinka gydyti infekcijoms sukeltoms virusų, tokioms kaip peršalimas ir gripas. Antibiotikai veiksmingi tik prieš infekcijas, kurias sukelia bakterijos.

Žinoma, kad susirgus gripu, viena dažniausių komplikacijų – antrinė bakterinė pneumonija, kurią gali sukelti ir tie sukėlėjai, nuo kurių skiepai nesaugo. Taigi kasmet skiepijimasis sezoninio gripo vakcina gali netiesiogiai prisidėti prie mikrobų atsparumo antibiotikams mažinimo.

Bendradarbiavimas

Kauno apskrities antimikrobinio atsparumo valdymo grupė kviečia bendradarbiauti asmens sveikatos priežiūros įstaigas, savivaldybes, visuomenės sveikatos biurus, paminint Europos supratimo apie antibiotikus dieną, kartu skleidžiant informaciją apie šią problemą. Kauno apskrities įstaigoms skirtų plakatų parengimą šiemet organizavo Higienos institutas. Kauno miesto ligoninių gydytojams skirtą lankstinuką rengė Kauno departamentas ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Š. m. lapkričio 17 d. Kauno apskrities antimikrobinio atsparumo valdymo grupės iniciatyva, kartu su LSMU MA Šeimos medicinos klinika ir Visuomenės sveikatos fakultetu, Higienos institutu, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru bei Lietuvos visuomenės sveikatos asociacija organizuojama mokslinė – praktinė konferencija, tema – „Antimikrobinio atsparumo aktualijos šiandien“, kurios tikslas informuoti apie naujoves antimikrobinio atsparumo srityje, skatinant diegti jas kasdieniniame darbe bei stiprinti bendradarbiavimą, sprendžiant antimikrobinio atsparumo problemą. Konferencija, kuri vyks Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto, 110 auditorijoje (Tilžės g. 18, Kaunas), skirta šeimos ir kitų specialybių gydytojams, slaugytojams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, vaistininkams. Dėkojame visiems už aktyvumą, daugiau kaip 100 užsiregistravusių.

Kristina Rudžinskaitė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro

prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Kauno departamento

Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja

Tel. 8 37 331231

El. paštas kristina.rudzinskaite@nvsc.lt