Renginiai

Eurokomisaro dėmesys pavojingų cheminių medžiagų žmogaus biologinėse terpėse stebėsenai Lietuvoje

Lietuvos visuomenės sveikatos asociacijos (toliau - LVSA) iniciatyva į  Septynioliktosios Lietuvos Respublikos vyriausybės programą, patvirtintą 2016 m. gruodžio 13 d. Lietuvos Respublikos seimo nutarimu Nr. XIII-82 „ Dėl Lietuvos Respublikos vyriausybės programos“ buvo įtraukta priemonė, kaip viena iš  prioritetinių visuomenės sveikatos sričių:  „Vykdyti pavojingų cheminių medžiagų žmogaus biologinėse terpėse stebėseną, atliekant sunkiųjų metalų, mikroelementų, jų biologinių žymenų, patvariųjų organinių teršalų ekspozicijos tyrimą Lietuvos gyventojų biologinėse terpėse, dalyvaujant Europos Sąjungos programose“.

Šių metų kovo 9 d. Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (toliau - NVSPL) įvyko Eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos susitikimas. Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, ypatingai domėjosi kaip yra vykdoma programa „Europos žmogaus biologinės stebėsenos iniciatyva HBM4EU“ (toliau – Jungtinė programa), kurioje dalyvauja ir Lietuvos institucijos. Svečias domėjosi kaip Lietuvos institucijoms sekasi dalyvauti Jungtinėje programoje, ar yra pažanga žmogaus biologinės terpės stebėsenos srityje bei  kokios pagrindinės problemos. NVSPL vadovybė pasidžiaugė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos pastangomis proveržis šioje srityje tikrai jaučiamas: šių metų kovo 1 d. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras  įsakymu Nr. V-242  patvirtino  „Pavojingų cheminių medžiagų žmogaus biologinėse terpėse stebėsenos tvarkos aprašą“ (toliau - Tvarkos aprašas). Žinant, jog Lietuva yra viena iš nedaugelio valstybių, kuri nevykdo žmogaus biologinės terpės stebėsenos, tikimasi, jog šis Tvarkos aprašas bus pirmas žingsnis link didžiųjų Europos valstybių lygmens.

Sėkmingai sudalyvavus programoje ir vadovaujantis Tvarkos aprašu, vykdant stebėseną Lietuvoje, bus siekiama stebėti cheminių medžiagų koncentracijas Lietuvos gyventojų biologinėse terpėse (kraujyje, šlapime ir kt.), jų atsiradimo priežastis ir pasekmes. Tokie stebėsenos tyrimai padės išvengti, ar bent sumažinti ekspozicijas su  pavojingomis cheminėmis medžiagomis bei apsaugoti Lietuvos gyventojų sveikatą.

Norime pasidžiaugti, kad LVSA iniciatyva buvo atkreiptas Lietuvos valdžios institucijų dėmesys į žmogaus biologinės stebėseną, kuri yra viena iš pagrindinių visuomenės sveikatos priemonių visoje Europos Sąjungoje.