Renginiai

11 metų mergaitės kviečiamos pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos, sukeliančios 99 proc. gimdos kaklelio vėžio

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai primena, kad nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja naujasis LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius, pagal kurį valstybės lėšomis bus skiepijamos 11 metų mergaitės, siekiant apsaugoti jas nuo žmogaus papilomos viruso (toliau – ŽPV) sukeliamų infekcijų. Kviečiame tėvelius atkreipti dėmesį ir pasinaudoti šia galimybe.

Kuo pavojingas žmogaus papilomos virusas?

ŽPV virusas gali sukelti ne tik gimdos kaklelio vėžį, veikiant rizikos veiksniams gali sukelti kliniškai įvairius odos, viršutinių kvėpavimo takų, lytinių organų sistemos gleivinių pažeidimus ar galimus ikivėžinius ar vėžinius susirgimus.

99 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų nulemia žmogaus papilomos virusas. Pasaulyje gimdos kaklelio vėžys užima ketvirtą vietą tarp dažniausiai pasitaikančių vėžio formų. Europoje gimdos kaklelio vėžys yra antroje vietoje po krūties vėžio ir kasmet registruojama apie 33 000 susirgimo atvejų. Lietuvos vėžio registro duomenimis, kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys nustatomas nuo 400 iki 500 moterų, o mirtingumas siekia 10 atvejų 100 000 gyventojų ir tai vienas aukščiausių rodiklių Europos regione.

Vakcina – efektyvi apsauga nuo gimdos kaklelio vėžio

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja skiepyti mergaites nuo 9 iki 13 metų, nes tai yra efektyviausia visuomenės sveikatos priemonė, apsauganti nuo gimdos kaklelio vėžio.

ŽPV vakcina populiari daugelyje šalių. Austrija pirmoji Europoje šią vakciną įtraukė į Nacionalinę programą 2006 m. 22 Europos šalių Nacionalinėse imunoprofilaktikos programose numatyti kompensuojami mergaičių skiepijimai ŽPV vakcina. Dar keturiose šalyse (Bulgarijoje, Čekijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje) šie skiepijimai rekomenduojami bet nekompensuojami. Ir tik keturiose šalyse nėra rekomendacijos dėl skiepijimų ŽPV vakcina. Lichtenšteine ir Austrijoje skiepijamos ir mergaitės, ir berniukai. Didžiausias mergaičių skiepijimo apimtis nuo ŽPV yra pasiekusi Jungtinė Karalystė – 92 proc., o kitose šalyse skiepijimų apimtys siekia 60-80 proc.

Vakcinos efektyvumas sietinas su vakcinos vartojimu iki galimo sąlyčio su virusu, todėl ankstyvas skiepijamųjų amžius yra labai svarbus rodiklis.

Pagal skiepijamųjų amžių, Europos šalių rekomendacijos taip pat šiek tiek skiriasi. Nuo 9 iki 17 metų amžiaus mergaitės skiepijamos Vokietijoje. Vėliausiai, 13 metų amžiaus, rekomenduojama skiepyti Čekijoje ir Portugalijoje. Net 20 šalių rekomenduojama skiepijimus pradėti nuo 11-12 metų amžiaus laikotarpyje.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad vakcina nuo ŽPV yra saugi ir labai efektyvi gimdos kaklelio vėžio, sukeliamo 16 ir 18 tipų, prevencijos priemonė. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad 16 ir 18 ŽPV tipai sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio. Vakcina taip pat gali suformuoti kryžminę apsaugą nuo viruso tipų, kurių nėra vakcinos sudėtyje ir kurie yra retesni, tačiau taip pat gali sukelti vėžinius susirgimus.

Lietuvoje planuojama valstybės biudžeto lėšomis skiepyti 11 metų amžiaus mergaites, tai yra tas, kurioms 2016 m. rugsėjo 1 d. bus 11 metų arba 11 metų sueis vėliau. Skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėn. laikotarpis. Svarbu paminėti, kad antrąją dozę įskiepijus anksčiau nei po 6 mėn., keičiasi rekomenduojamų dozių skaičius į tris dozes, skiepijant vyresnes nei 15 metų amžiaus mergaites, taip pat rekomenduojama trijų dozių schema. Laiku pasiskiepyti svarbu dar ir todėl, kad vakcinos efektyvumas žymiai didesnis, jeigu nebuvo sąlyčio su ŽPV infekcija.

Vyresnio amžiaus mergaitėms, moterims, berniukams ir vyrams rekomenduojama skiepytis mokama vakcina. Kai kuriose šalyse skiepijama iki 26 metų amžiaus, o Austrija rekomenduoja bet nefinansuoja skiepijimus abiem lytims iki 60 metų.

ŽPV vakciną galima skiepyti su kitomis gyvomis ar negyvomis vakcinomis. Vengti vakcinos vartojimo nėščiosioms, dėl nepakankamų duomenų apie vakcinos saugumą šiame laikotarpyje.

Šiuo metu duomenų apie papildomas vakcinos dozes, būtinas apsaugai palaikyti, nėra. Tyrimai dar vyksta. Naujausiais duomenimis ŽPV infekcijos vakcina apsaugo iki 8-9 metų po skiepijimo, tačiau nėra duomenų, kad susiformavęs imunitetas gali išblėsti.

Organizmo atsakas į vakciną yra stipresnis nei į natūralią infekciją, todėl geriau pasiskiepyti nei persirgti.

Vakcina negydo nuo ŽPV infekcijos, nei nuo sukelto vėžio, tačiau gali padėti išvengti šių ligų.

Kaip ir dėl kitų vakcinų ir vaistų, dėl ŽPV vakcinos atsiradusios nepageidaujamos reakcijos registruojamos privaloma tvarka. Patys pacientai taip pat turi galimybę užregistruoti nepageidaujamą reakciją į bet kurią vakciną ar vaistą Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos interneto svetainėje

Prevencinių programų aktualumas išlieka

Skiepijimas negali pakeisti gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos, todėl visos moterys nuo 25 iki 60 metų kviečiamos kartą per trejus metus pas savo šeimos gydytoją pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.

ŽPV vakcinos skiepijimai turi būti gimdos kaklelio vėžio ir kitų ligų, sukeliamų ŽPV prevencijos dalis.

 

Parengė:

Kristina Rudžinskaitė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Kauno departamento
Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja
Tel. (8 37) 33 12 31
El. paštas: kristina.rudzinskaite@nvsc.lt