Naujienos

Balandžio 24 – 30 d. – europos imunizacijos savaitė

VAKCINOS – VEIKSMINGOS.

BALANDŽIO 24 – 30 D. – EUROPOS IMUNIZACIJOS SAVAITĖ

 

Kasmet paskutiniąją balandžio savaitę pažymima Europos imunizacijos savaitė, kurios tikslas padidinti supratimą apie viso gyvenimo skiepų svarbą padedant sukurti ir išlaikyti kolektyvinį imunitetą visose Europos regiono bendruomenėse.

Europos imunizacijos savaitė pasitinkama organizuojamais susitikimais su gydytojais asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir skleidžiama informacija apie vakcinas ir ligas nuo kurių jos apsaugo. Šios savaitės renginiais siekiama priminti medikams imunizacijos svarbą ir užtikrinti vakcinų prieinamumą visų amžiaus grupių asmenims.

 

Vaikystės skiepai

Kiekvienas vaikas nusipelno lygių galimybių gyventi sveikai, o skiepai yra vienas iš svarbiausių žingsnių sveiko gyvenimo kelyje. Vakcinos, prieinamos visų šalių skiepų kalendoriuose, suteikia geriausią įmanomą apsauga nuo užkrečiamųjų ligų, tada, kai to labiausiai reikia. Vaikų skiepijimas apsaugo vaikus ir padeda stabdyti ligų plitimą. Tuo būdu yra apsaugomi jaunesni broliai ir seserys, kuriems dar anksti skiepytis, kiti vaikai, kurių negalima skiepyti ir netgi vaiko seneliai.

Paskiepijus vaiką nuo hepatito B pirmaisiais jo gyvenimo metais ir nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) ankstyvoje paauglystėje, galima jį apsaugoti nuo keleto vėžio formų. Skiepijant vaikus nuo plaučių uždegimą sukeliančių patogenų, mažinamas antibiotikų vartojimas, o kartu ir antimikrobinis atsparumas. Laukinis poliomielito virusas aptinkamas tik trijose šalyse. Šios ligos globalus išnaikinimas yra pasiekiamas, bet būtina ir toliau išlaikyti aukštas skiepijimų apimtis, kad virusas nebeturėtų kur plisti.

 

Skiepai paauglystėje

Paaugliams būtinos palaikomosios vakcinos dozės, kad tęstųsi vaikystėje suformuota apsauga. Vaikui augant apsauga nuo difterijos, stabligės ir kokliušo gali sumažėti, taigi palaikomosios vakcinos dozės būtinos apsaugai paauglystės metu ir peržengiant į suaugusiųjų amžių. Ankstyva paauglystė (9-13 metų) yra tinkamiausias laikas ŽPV infekcijos vakcinai, kuri apsaugo nuo gimdos kaklelio vėžio ir kitų ŽPV sukeliamų ligų. ŽPV plinta lytiniu keliu ir yra labai paplitęs, o gimdos kaklelio vėžys – viena svarbiausių moterų mirties priežasčių. Pirmasis gimdos kaklelio vėžio kompleksinės prevencijos ir kontrolės sistemos žingsnis – ŽPV vakcinos suleidimas iš anksto prieš pirmuosius lytinius santykius.

 

Suaugusiųjų skiepai

Vakcinos apsaugo nuo ligų bet kuriame amžiuje. Dauguma žmonių imlūs tymams ir kitoms, skiepais valdomoms ligoms. Vaikų skiepijimų kalendorius nuolat kinta įtraukiant vis naujas vakcinas, ir daugelis suaugusiųjų, nebuvo paskiepyti kai kuriomis vakcinomis vaikystėje. Kai kurių vakcinų sukuriama apsauga silpsta. Todėl sustiprinamosios vakcinos dozės nuo difterijos ir stabligės būtinos suaugusiesiems, siekiant apsaugos visą gyvenimą.

Kai kurios vakcinos rekomenduojamos rizikos grupėms priklausantiems asmenims dėl jų amžiaus, profesijos, gyvenimo būdo ar sveikatos būklės. Tai apima skiepus nuo gripo, kokliušo ir stabligės nėščioms moterims; skiepus nuo gripo ir kai kuriose šalyse nuo juostinės pūslelinės vyresnio amžiaus asmenims; skiepus nuo hepatito B, meningokokinės infekcijos ir gripo sveikatos priežiūros darbuotojams, dėl jų rizikos užsikrėsti darbo metu.

Sveiki suaugusieji turėdami skiepais valdomų infekcijų sukėlėjų (pvz. kokliušo ir kt.), gali perduoti juos kitiems jautriems asmenims, kuriems gali išsivystyti sunki ligos eiga, pavyzdžiui kūdikiams, asmenims su nusilpusiu imunitetu, ar asmenims virš 65 metų amžiaus.

Jeigu nesate tinkamai paskiepytas nuo visų ligų, arba nežinote apie savo skiepus, kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris patars, kurios vakcinos Jums yra tinkamos ir reikalingos.

 

PSO rekomendacijos sveikatos priežiūros darbuotojams:

- tinkamai pasiskiepyti nuo tymų, raudonukės ir poliomielito;

- kasmet skiepytis nuo sezoninio gripo;

- kas 10 metų pasiskiepyti sustiprinamąja difterijos vakcinos doze;

- pasiskiepyti nuo hepatito B ir meningokokinės infekcijos, jeigu yra rizika užsikrėsti.

Rūpindamiesi savo skiepais, sveikatos priežiūros darbuotojai patvirtina skiepijimų naudą savo pacientams.

Sveikatos priežiūros darbuotojų požiūris į skiepus turi didelės įtakos pacientų ar jų tėvų sprendimui skiepytis. Gydytojai, slaugytojai ir akušeriai yra patys svarbiausia asmenys, patariant pacientams dėl skiepų poreikio.

Skiepijant sveikatos priežiūros darbuotojus, galima apsaugoti ne tik juos, bet ir jų pacientus nuo skiepais valdomų infekcijų. Sveikatos priežiūros darbuotojai ypatingai rizikuoja pernešti užkrečiamas ligas ir perduoti jas savo pacientams.

Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris peržiūrės Jūsų medicininius dokumentus ir patars kuriomis vakcinomis Jums reikėtų pasiskiepyti mokamai ar valstybės finansuojamais skiepais.

Parengta pagal PSO, European Immunization Week 24-30 April 2017, prieiga internetu http://www.immunize-europe.org/files/file/36-eiw-2017-communications-package/

 

Parengė:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro

prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento

Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja

Kristina Rudžinskaitė

Tel. (8 37) 33 12 31

El.p.  kristina.rudzinskaite@nvsc.lt